Nieuwsoverzicht‎ > ‎

Nieuwsbrief april

Geplaatst 14 apr. 2017 07:10 door Els de Haan

Met de meivakantie in zicht is het weer tijd voor nieuws vanuit het Tjalling Koopmans College. In deze nieuwsbrief kunt u onder meer een verhaal over de excursie naar Amsterdam vinden, informatie over het gymnasium op het TKC en een gedicht van Sander Bekhof.Belangrijke data


Pasen: 17 april

Meivakantie: 22 april t/m 30 april

Bevrijdingsdag: 5 mei

Taalreis Vichy, Frankrijk: 8 mei t/m 12 mei (leerjaar 3)

Taalreis Rouen, Frankrijk: 14 mei t/m 19 mei (leerjaar 2)

Hemelvaart: 25 mei t/m 28 mei

Pinksteren: 5 juni
Gymnasium op het TKC

De meeste leerlingen op het TKC hebben een vierdaagse schoolweek. Sommigen komen echter elke week op hun ‘vrije’ dag toch naar school om Latijn/Grieks te volgen. In de lange, maar goed gevulde lessen bouwen we woordenschat op en ontdekken we hoeveel woorden van Latijnse origine (!) er in het Nederlands en andere talen terecht zijn gekomen. We leren de grammatica die met alle naamvallen erg verschilt van de onze. Ook houden we ons bezig met de mythologie, al die prachtige verhalen over goden, godinnen, helden en andere wezens. De gymnasiasten hielden godenpresentaties, schreven hun eigen mythe en werken nu aan het Herakles-project. In december vierden we samen de Saturnalia, een soort Romeinse variant van ons Sinterklaasfeest. We brachten toen een offer aan Saturnus en aten daarna samen.

Nijmegen febr17.jpg wordt weergegevenKlas 2 gymnasium heeft in februari een bezoek gebracht aan de Gladiatorententoonstelling in Nijmegen en voor de komende tijd staat voor klas 1 en 2 gymnasium nog een excursie naar het Archeon in Alphen aan de Rijn in de planning.

Ave!

Judith Stavast

Docente klassieke talen
In een grote groene wei
stonden eens twee koeien
zomaar uit verveling
wat naar elkaar te loeien

toen kregen deze koeien
toch nog bijna mot
want de ene koe zij ''boe''
de ander ''schrik me rot!''     image.png wordt weergegeven
Amsterdam klas 1


20170324_083607.jpg

Wij zijn van 20 tot 24 maart naar Amsterdam geweest.

In die week hadden we een erg druk programma. We zijn naar verschillende musea en naar het theater geweest, waaronder Het Rijksmuseum, Body World en de Krakeling. Toen we maandagmiddag na een reis van 2 uur aankwamen op de camping werd iedereen ingedeeld in de cabins.

Iedereen legde snel zijn spullen neer en weg gingen we weer. We hadden die middag een historische stadswandeling van 3 uur gepland staan. Na een half uur gewandeld te hebben door allemaal winkelstraatjes konden we het niet meer weerstaan en gingen we toch maar shoppen. Elke avond en ochtend stond voor ons een heerlijke maaltijd klaar, dit werd verzorgd door de camping. De maaltijden verschilden per avond: patat met shoarma, pasta pesto, lasagna en stamppot.Dinsdag was ook weer een drukke dag, elke klas ging ergens anders heen. 1A is in de ochtend samen met 1E naar Artis+Micropia gegaan. In de middag is 1A naar het Rijksmuseum gegaan en 1E naar Nemo. 's Avonds zijn we met de complete 1e klas naar Pathe (bioscoop) gegaan. In de bioscoop kreeg ieder een bak popcorn en een flesje drinken. De film die we bekeken heet: “The Space Between Us“. De film gaat over een jongen die geboren is op Mars en verliefd wordt op een meisje van de aarde. De jonge gaat naar aarde maar moet na 1 week genoodzaakt door zijn gezondheid terug naar Mars. Aan het einde van de film zie je dat het meisje aan het trainen is om naar Mars te kunnen gaan.20170321_204005.jpg


20170321_115701.jpg20170321_103551.jpg20170321_103224.jpgWoensdag zijn we naar het Anne Frank Huis en naar Body Worlds gegaan. Het was allebei erg leerzaam en leuk. In het Anne Frank Huis hebben we het met de gids over de 2e Wereldoorlog gehad. En daarna hebben we het achterhuis bekeken.

In Body Worlds was erg veel te zien en hebben we nog maar even goed kunnen leren voor de biologie toets die we de week erna hadden. 's Avonds zijn we naar het theater geweest. De naam van het theater is De Krakeling en de voorstelling heet Guerilla. Het was een dansvoorstelling en iedereen heeft het erg naar zijn/haar zin gehad. Het woord Guerrilla betekent klein protest. Het ging erover dat je mag zijn wie je wilt zijn en dat mag laten zien.


20170323_134827.jpg

Donderdag zijn we naar het Rembrandthuis en Nemo geweest. In het Rembrandthuis kregen we een rondleiding en daarna een workshop etsen. Etsen is dat je met een naald in een plaat ‘snijdt’ en je er inkt overheen rolt. Daarna moet je de overtollige inkt wegpoetsen en vervolgens stempelen. Als het goed is gegaan houd je een stempel op papier over. Donderdagavond hadden we Bonte Avond. Er kwamen verschillende optredens voorbij: debatteren, liefdesvoorspellingen, Skeer, geblinddoekt eten herkennen en een

Skere Payback. Uiteindelijk  heeft het debat gewonnen, de prijs was  €20,-IMG-20170323-WA0046.jpegIMG-20170323-WA0048.jpg


Vrijdag hadden we een vrije ochtend waarbij we gingen shoppen.


Klik hier voor een filmimpressie van Amsterdam


Isa van der Leest en Thialda de Vries, 1AAapjes kijken

Maandag 27 maart 2017, een zonnige lentedag. Een mooie dag om buiten te zijn. Dat waren de leerlingen van onze eerste examenklas (mavo) ook. Zij hebben deze dag een gedragsonderzoek uitgevoerd in Aquazoo. Gewapend met een vooraf gemaakt ethogram en protocol hebben zij verschillende diersoorten geobserveerd. Een taak waar concentratie en geduld voor nodig is. Maar er was tussendoor ook genoeg tijd om te ontspannen en de rest van de dierentuin te verkennen. Een geslaagde middag!

C:\Users\Janneke\Google Drive\Foto's\DSC00040.JPG C:\Users\Janneke\Google Drive\Foto's\DSC00017.JPGC:\Users\Janneke\Google Drive\Foto's\DSC00030.JPG
Kennismakingsdag nieuwe leerlingen 

De datum van de kennismakingsdag is bekend!! 
Op 14 juni aanstaande kunnen onze nieuwe leerlingen kennismaken met hun mentor, de vakdocenten en met hun nieuwe klasgenoten.
Het programma duurt van 13u30 tot 16u00 en is alleen voor nieuwe leerlingen. Ouders kunnen hun kinderen brengen en rond 16.00 uur weer ophalen.
Comments