Nieuwsoverzicht‎ > ‎

Nieuwsbrief April 2015

Geplaatst 1 apr. 2015 02:26 door Onbekende gebruiker

Dit weekend is de klok een uur vooruit geschoven. Het weer vertoont de eerste tekenen van een warmere periode. Een periode waarin we veel nationale feestdagen hebben en het einde van het schooljaar in zicht komt. Naast wat algemene informatie geven we u in deze nieuwsbrief een overzicht van de belangrijkste activiteiten die achter ons liggen en blikken we vast een beetje vooruit. We vinden het leuk om u te vertellen dat leerlingen een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de inhoud van deze nieuwsbrief.


Vriendelijke groet,

Team Tjalling Koopmans


Belangrijke data:


3 April:     Goede vrijdag, maar GEEN VRIJE DAG.

6 April:     Paasmaandag (vrij)

27 April:       Koningsdag (vrij)

4 t/m 8 Mei:     Meivakantie

14 en 15 Mei:    Hemelvaartsdag + extra vrije dag

25 Mei:       Tweede pinksterdag (vrij)

7 juni:      Taalreis Frankrijk 2e klas

Nieuwe leerlingen:

Na de succesvolle open dagen in december en januari, hebben we ook dit jaar weer veel inschrijvingen voor het Tjalling Koopmans College mogen ontvangen. Inmiddels hebben 80 kinderen het bericht ontvangen dat zij volgend schooljaar onderdeel vormen van het TKC. In juni organiseren we een kennismakingsdag, waarop onze nieuwe leerlingen kennis kunnen maken met hun nieuwe klasgenoten, docenten en mede-leerlingen.


Gezondheidsonderzoek GGD:

Afgelopen week heeft het TKC bezoek gehad van de jeugdverpleegkundige en doktersassistente. Leerlingen van de 2e klas hebben een vragenlijst ingevuld waarin vragen zijn gesteld over eigen gedrag, weerbaarheid en pesten, leefstijl (roken, alcohol, internetgebruik, voeding, bewegen e.d.) en het functioneren op school en thuis. Daarnaast is de lengte en het gewicht van de leerlingen gemeten en geregistreerd. Eventuele relevante bijzonderheden worden door de jeugdverpleegkundige, met toestemming van de leerling, besproken met de mentor.    


Kickboksclinic:

Op 30 en 31 maart hebben we tijdens de gymles een ontzettend leuke, maar ook flink zware kickboksworkshop gehad. Alle leerlingen hebben super goed hun best gedaan en er zijn zelf een aantal die misschien wel een verborgen talent hebben. Het sportieve en respectvolle element van de vechtsport werd extra benadrukt door de trainers. De workshop werd aangeboden door meervoudig wereldkampioen Willy Oost (Sportschool Team Oost), www.team-oost.nl

Alle leerlingen hebben een flyer meegekregen. Mocht iemand het leuk lijken om eens een training mee te doen dan kan dat bij Sportschool Team Oost in Leeuwarden.


Meindert Bouma, docent sport 


Taalreis Rouen:

In juni gaan de leerlingen van klas 2 weer op taalreis. Ditmaal gaat de reis naar Rouen in Frankrijk. Leerlingen volgen overdag Franstalig onderwijs en overnachten in gastgezinnen, waar ze het geleerde in de praktijk kunnen brengen. Naast het leren van de Franse taal zullen er activiteiten worden ondernomen zoals een supermarktbezoek met het gastgezin, accrobranche, een museumbezoek en een middagje shoppen.  .Bijzondere prestaties:


Mindy Kijlstra paard.jpguit klas 1A is onlangs reservekampioen van Friesland is geworden in de klasse Z1 (zwaar) dressuur. Er waren ook twee meisjes van school aanwezig om haar aan te moedigen. Mindy mocht hierdoor op 14 Maart meedoen aan de Nederlandse Kampioenschappen dressuur voor pony's (jeugd tot en met 18 jaar)op het KNHS-centrum in Ermelo.Elsa.jpg
Elsa Rijpstra uit klas 2C is afgelopen zondag in Wesepe Nederlands Jeugdkampioen Survivalrun geworden. Elsa is lid van Survivalvereniging Leeuwarden. Op een vijf kilometer lang parcours met ongeveer dertig hindernissen bleef Elsa haar naaste concurrente met drie minuten voor. Haar overwinning was niet een heel grote verrassing. Alle voorgaande wedstrijden won Elsa al met overmacht.

Amsterdamweek:


We zijn een hele week naar Amsterdam geweest met school, van 16 maart t/m 20 maart. Ik vond het echt een hele leuke week! De camping was gezellig en er was genoeg te doen. Ik vond Artis heel erg leuk, net zoals Nemo. Maar het leukste vond ik toch wel het Anne Frank huis. Dinsdagavond zijn we met z’n allen naar de film geweest, dat was ook heel leuk. We zijn ook met iedereen naar de theater voorstelling over Anne Frank geweest. Het duurde een beetje lang, maar het was wel een erg mooie voorstelling. Tussen de middag, als we tijd over hadden tussen de twee activiteiten die we op een dag hadden, gingen we met de tram naar de dam en mochten we daar ongeveer een uur winkelen. Dat was ook leuk! Het enige nadeel van die week was dat de wagens waarin we sliepen soms koud en nat waren, maar dat werd wel weer goedgemaakt met de leuke activiteiten die we overdag deden. Het was een superleuke week!”

door: Maureen Bannink, klas 1C

Dorpstuin Hurdegaryp:


“Dinsdag 3 maart is Mevrouw Peters met de klassen 1E en 1A van het TKC naar de dorpstuin in Hurdegaryp geweest. De klassen 1B, 1C en 1D zijn een week later geweest. We gingen naar de dorpstuin voor een project bij Biologie. In de dorpstuin kregen we een stuk tuin toegewezen waar we eetbare planten kunnen verbouwen. In elke klas werden er groepjes van 4 gemaakt. Met dat groepje moest je een ontwerp maken. In het ontwerp moest je je eigen indeling van de tuin beschrijven en tekenen. Het lijstje met de planten en kruiden die je in de tuin wou hebben moest je eerder inleveren. Dan kon Mevrouw Peters kijken of de kruiden of planten al aanwezig waren in de tuin en of er dus planten en kruiden zaden moesten aangeschaft worden. Op vrijdag 27 maart zijn er twee mensen van de dorpstuin langsgekomen om de ontwerpen te beoordelen en er 1 ontwerp uit te kiezen om uit te voeren.Het ontwerp dat gekozen is is van Sam, Siert, Marijn en Matthijs uit 1D. Zodra de schoolweek weer begint kunnen we beginnen met het verbouwen van de groenten en kruiden die Sam, Siert, Marijn en Matthijs hebben uitgekozen. Zodra de groenten en de kruiden klaar zijn om te worden geoogst worden er van die groenten en kruiden eten gekookt. Zolang de groenten en kruiden in de dorpstuin staan gaat er elke week een klas heen om de plantjes de verzorgen en water te geven, onkruid te wieden en ze oogsten als dat nodig is. In de dorpstuin gaat het net wat anders dan in andere tuinen. In tegenstelling word in de dorpstuin geploegd met paard en wagen en dus niet met trekkers en een ploeg. Ook word er geen kunstmest of andere kunstmatig spul om je gewassen sneller te laten groeien. Ook worden er niet alleen planten verbouwd maar ook insecten kunnen zich nestelen in de dorpstuin. Ze hebben verschillende manieren zoals in de gleuven tussen de stenen van een kruidencirkel. Ook staan er verschillende bijenkorven. Er komt ook een eetbaar bos met verschillende vruchten- en fruitbomen of struiken.”          


door: Araya Lukkes, klas:1AVoorstelling Ananas:

“Op donderdag 12 maart is Robert Brouwer op onze school (Tjalling Koopmans College) geweest. Hij gaf de voorstelling genaamd ‘Ananas’.Afbeeldingsresultaat voor robert brouwer ananas

De voorstelling ging over een jongen genaamd Peer.

Hij werd gepest door een groepje jongens: The Brylcreem Boys geleid door een jongen genaamd Taco. Ze pesten Peer omdat hij wat dikker is en ze hebben de lak aan school.

Het groepje dat Peer pest bestaat uit 3 jongens met dikke vet kuiven en Taco.  Het groepje heeft altijd het nieuwst van het nieuwst en elke keer als hij eraan komt zie je een lichte flits omdat hij zoveel sieraden enzo. om heeft.

Peer zijn moeder wil er altijd op haar best uitzien en dus gaat ze vaak naar de plastisch chirurg.

Ze wil zich zo weinig mogelijk bewegen om rimpels te voorkomen. Haar hele vel is strak achterover getrokken.En Peer zijn vader werkt bij mcfood bv en is bijna nooit thuis.

Omdat zijn vader bij mcfood bv werkt heeft Peer een unlimited pas voor elke mcfood winkel die er maar is. Ook heeft Peer 2 zusjes die zijn ook niet de dunste.

Bij Peer in de klas zit een meisje waar hij smoorverliefd op is. Maar zij is juist heel dun dus Peer denkt dat zij niet met hem wil.

Als ze op schoolreisje gaan ziet Peer dat hij naast Rosemarijn het meisje op wie hij verliefd is) zit in de bus. Maar dan komt Taco eraan en die begint hem weer te pesten met kreten zoals: Hey Peer, Rosemarijn wil toch niet naast jou zitten. Met je rare haar. Je lijkt wel op een ananas met je pukkels en dan dat piekhaar. Op een hele lelijke ananas!

Thuis wil Peer afvallen zodat hij niet zo dik is als hij naast Rosemarijn gaat zitten.

Hij eet magere yoghurt, magere melk, light chips en cola light terwijl hij op de weegschaal van zijn moeder staat maar hij wordt niet dunner. Hij zegt zelfs dat hij zijn abonnement op mcfood op. Als de dag  van het schoolreisje dan aanbreekt is Peer nog niks afgevallen en dringt Taco voor en gaat op de plek van Peer zitten naast Rosemarijn. Wanneer hij Peer ziet roept hij uit: Hey Peer geen zorgen ik heb de hele achterbank voor je geregeld.

Ongelukkig gaat Peer zitten en begint te eten van de zak chips die hij mee heeft.

Als ze aankomen bij het pretpark heeft Peer de hele zak al op en is hij straalmisselijk.

Alleen gaat hij naar de lachspiegels en kijkt erin. Hij ziet dat Rosemarijn naast hem staat en ze vraagt aan hem of hij met haar in de achtbaan wil. Nou dat wil Peer wel en hij zegt gelijk ja ook al is hij nog steeds misselijk.

Als ze in de rij staan zijn de Brylcreem boys (Brylcreem is iets voor in je haar hoorde ik) er ook.In de achtbaan gaan de Brylcreem boys achter hun zitten.

Dan houdt Peer het niet meer en moet overgeven over de brylcreem boys en over hun vetkuif.


Afbeeldingsresultaat voor brylcreem

Ze schreeuwen: Peer we krijgen je wel!

Als de achtbaan stopt rennen Rosemarijn en Peer snel weg met de brylcreem boys achter hun aan.

Als ze ze kwijt zijn geraakt raken ze in gesprek en Peer komt erachter dat Rosemarijn hem ook leuk vindt.

Peer moet juist minder eten en Rosemarijn juist minder.

Peer besluit om te koken voor Rosemarijn en later hebben ze hun eigen voedselbedrijf maar dan met gezond voedsel.

De brylcreem boys zijn werkeloos en zitten de hele dag maar

wat TV te kijken. En Taco staat voor de zoveelste keer in de rechtbank. Hij wordt veroordeelt tot taakstraf bij het super grote bedrijf Ananas, het voedselbedrijf van Rosemarijn en Peer.

En dat is het einde van de voorstelling.

Door: Femke Wiersma, klas 1AFijne paasdagen:


Afgelopen dinsdag zijn alle leerlingen en medewerkers blij verrast doordat zij een banketstaaf mee naar huis kregen. Deze speciale paas-banketstaven zijn geschonken aan de school door een ouder van een leerling, waarvoor onze hartelijke dank. Wij wensen u fijne dagen toe.  


Comments