Nieuwsoverzicht‎ > ‎

Nieuwsbrief september 2015

Geplaatst 29 sep. 2015 05:06 door Janneke Peters   [ 29 sep. 2015 05:06 bijgewerkt ]

Het nieuwe schooljaar is inmiddels alweer een aantal weken aan de gang. In deze nieuwsbrief leest u onder meer over de uitbreiding van het team, de studiereizen en de havolicentie.


Nieuw schooljaar: nieuwe leerlingen, docenten en vakken

Het Tjalling Koopmans College is weer 80 leerlingen rijker. De school telt nu iets minder dan 240 leerlingen. De onderbouw is nu compleet. Ook is de school een aantal lokalen rijker, twee mooie ruime lokalen voor tekenen, natuur- en scheikunde en economie. Nieuw in het vakkenpakket van de leerlingen van klas 3 zijn natuur- en scheikunde, economie en aardrijkskunde.

Niet alleen het leerlingenaantal is toegenomen, ook het aantal docenten is gegroeid. Het team telt nu 21 personen. Voor het vak tekenen valt Frouckje Jagersma in voor Danielle Boorsma. Zij is met zwangerschapsverlof en zal vlak voor de kerstvakantie de lessen weer overnemen. Daarnaast hebben we een nieuwe gymdocent, Onno Pijl. Hij neemt het stokje over van Meindert Bouma.


Studiereizen schooljaar 2015/2016

Vanaf klas 1 gaan onze leerlingen op reis. Klas 1 gaat naar Amsterdam, klas 2 en klas 3 gaan naar Engeland en Frankrijk. Hieronder de data op een rij:

8 t/m 13 november: klas 2 naar Bury St. Edmunds, Engeland

15 t/m 20 november: klas 3 naar Cambridge, Engeland

14 t/m 18 maart: klas 1 naar Amsterdam

5 t/m 10 juni: klas 2 naar Rouen, Frankrijk

12 t/m 17 juni: klas 3 naar Vichy, Frankrijk


IMG-20150318-WA0017.jpgIMG-20150318-WA0029.jpg

Impressie van de Amsterdamreis in maart 2015


Havo licentie

Vorig schooljaar was er in Friese media veel te doen over de vraag of we wel of niet Havo-examens mochten afnemen. In augustus kregen we het besluit van de minister: Het Tjalling Koopmans College heeft de licentie gekregen! Dit betekent dat we les mogen geven op havoniveau, maar ook examens mogen afnemen op havoniveau.


Bovenbouw VMBO-tl

Voor één klas is de bovenbouw al begonnen. De leerlingen van klas 3E beginnen dit jaar al aan het examenprogramma vmbo-tl. Zij volgen een breed programma waarmee zij na het eindexamen toegang hebben tot een groot scala aan MBO-opleidingen.


Mevrouw Menninga’s app voor het Franse taalspel

Vorig jaar bracht mevrouw Menninga, docente Frans, Het Franse Taalspel op de markt. Sindsdien zijn er al meer dan 200 middelbare scholen in Nederland en België die dit spel hebben aangeschaft. Een groot succes! Het Franse taalspel krijgt een vervolg: Studenten van de  opleiding Communication and Multimedia Design van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden gaan een online versie van Het Franse Taalspel bouwen. Het is voor hen een afstudeeropdracht waar ze een half jaar de tijd voor hebben.


Informatiedagen

Wanneer u via onze website www.tjallingkoopmans.svpo.nl vrijblijvend heeft gereserveerd voor het Tjalling Koopmans College en uw kind gaat in het schooljaar 2016/2017 voor het eerst naar het voortgezet onderwijs, heeft u inmiddels een uitnodiging ontvangen voor de informatiedagen. Deze informatiedagen zijn op 11 en 12 december en op 8 en 9 januari. U kunt twee voorkeursdata opgeven waarna u een definitieve uitnodiging ontvangt.


De informatiedagen zijn alleen voor leerlingen uit groep 8 waarvoor gereserveerd is.


Is er iemand in uw omgeving geïnteresseerd in deelname  aan de informatiedagen, maar heeft diegene nog niet gereserveerd, dan kan dat alsnog via onze website (onder de knop: reserveer tijdig).


Pauzes en voeding

Nieuw dit jaar is dat de leerlingen van klas 3 tijdens de pauzes het schoolplein mogen verlaten. Voor leerlingen in klas 1 en 2 verandert er niets, zij blijven tijdens de pauzes in de kantine of op het plein. In de kantine ligt altijd vers fruit. Leerlingen kunnen hier dagelijks één van pakken. Daarnaast is het belangrijk dat de leerlingen voldoende eten en drinken (vooral water) bij zich hebben gezien de lange dagen.


Filosoferen over de mens

Als afsluiting van deze nieuwsbrief nog een uitwerking van een opdracht voor filosofie. De opdracht was om een essay te schrijven over wat de mens is. Onderstaande tekst komt van Sietse Visser, klas 2B.


De mens als verhaal

De beste vergelijking is voor de mens is dat mens eigenlijk één groot verhaal is. Daarmee bedoel ik niet dat een mens een letterlijk verhaal is maar dat we het leven van een mens kunnen vergelijken met een levensverhaal. Het verhaal is dus een metafoor voor het leven.


Waarom kunnen we zeggen dat we de mens met een verhaal kunnen vergelijken?

We kunnen het leven van een mens vergelijken met een verhaal omdat er onverwachte dingen kunnen gebeuren en voorspelbare dingen, je leven kan

spannend zijn of saai, je kunt vrienden krijgen of vijanden. Dat zijn dus dingen die gebeuren in jou levensverhaal. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom veel mensen een dagboek bijhouden want dat is eigenlijk een beschrijving van je leven, je schrijft op wat er gebeurt in je leven.


In een dagboek beschrijf je niet alleen de gebeurtenissen die gebeuren maar vaak ook je gevoel of je gedachten. Als je een boek leest heeft dat vaak een hoofdpersoon, in jou leven ben jij de hoofdpersoon. van een hoofdpersoon weet je vaak zijn of haar gevoelens. Dat weet je van jezelf en mensen die jou verhaal ‘lezen’ dus mensen met wie je omgaat, die je goed kennen. Dus dat is nog een overeenkomst tussen de mens en de metafoor van een verhaal.


De metafoor van het verhaal in vergelijking met die van de machine.

De vergelijking van het leven met een verhaal is beter dan die van een machine.

Omdat een machine niet kan denken en geen gevoelens heeft, heeft alleen het lichaam zelf overeenkomsten met die machine en niet met de gedachtes en gevoelens van de mens. De vraag ‘wat is de mens?’ heeft juist meer met die twee dingen te maken. Want voor het lichaam kun je een beschrijving geven. Maar de dingen die we niet zien, kunnen we niet zo makkelijk uitleggen. Het verhaal is dus de beste metafoor voor het leven van de mens.

Comments