Nieuwsoverzicht‎ > ‎

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2016

Geplaatst 27 sep. 2016 00:48 door Els de Haan


Het nieuwe schooljaar is alweer een aantal weken aan de gang. In deze nieuwsbrief leest u onder meer over de uitbreiding van het team, de studiereizen en onze informatiedagen.Nieuwe docenten

Het Tjalling Koopmans College is weer een leerjaar rijker. Ons vierde leerjaar heeft 8 nieuwe lokalen gekregen om in door te kunnen groeien. Niet alleen het leerlingenaantal is toegenomen, ook het aantal docenten is gegroeid. Het team bestaat nu uit 31 docenten, 1 schoolleider en 1 conciërge.Schoolvakanties 2016

Herfstvakantie - 15 oktober t/m 23 oktober

Kerstvakantie    - 24 december t/m 8 januariTaalreizen schooljaar 2016/2017

Vanaf klas 1 gaan onze leerlingen op reis. Klas 1 gaat naar Amsterdam, klas 2 en klas 3 gaan naar Engeland en Frankrijk. Klas 4 gaat naar Frankrijk en Duitsland of Spanje. Hieronder de data op een rij:

30 oktober t/m 4 november: klas 2 naar Engeland

20 november t/m 25 november: klas 3 naar Engeland

6 februari t/m 10 februari: klas 4 naar Frankrijk

20 maart t/m 24 maart: klas 1 naar Amsterdam

14 mei t/m 19 mei: klas 2 naar Frankrijk

7 mei t/m 12 mei: klas 3 naar Vichy, Frankrijk

26 juni t/m 30 juni: klas 4 naar Duitsland

26 juni t/m 30 juni: klas 4 naar SpanjeFeestelijke eerste dag voor de Ida Gerhardt AcademieFoto:

Op maandag 22 augustus opende onze school in Geldermalsen haar deuren.   

80 leerlingen stroomden naar binnen om, samen met het docententeam, het schooljaar feestelijk te openen.  Het ziet er heel erg gezellig uit en stiekem zijn we hier een beetje jaloers op de taart en de ballonnen!Franse les, klas 1

De eerste weken Franse les zitten er alweer op. De leerlingen komen de les binnen met een: "Bonjour".

We beginnen de les altijd met een gesprekje:

Comment tu t'appelles? Je m'appelle... Tu as quel âge? J'ai douze ans. Iedere week komt er een vraag bij.

Hierna krijgen de leerlingen een uitleg over een grammatica onderdeel. Voor dit hoofdstuk zijn dit de lidwoorden de/het (le-la-l'-les) en een (un-une-des) en de persoonlijke voornaamwoorden hij en zij (il-elle). We oefenen dit extra met behulp van een spelletje of een liedje.

En daarna gaan de leerlingen aan de slag met de modules. We doen 3 weken over een hoofdstuk. In de vierde week volgt de toets.

De leerlingen maken de apprendres (woordjes) thuis. In het leerlingenportaal kunt u zien of ze bij zijn. Per week maken de leerlingen 7 apprendres thuis.

De leerlingen verlaten het lokaal weer met een: Au revoir".

Vorige week zijn we begonnen met de film: La guerre des boutons".

Deze film wordt in het Frans bekeken met Nederlandse ondertiteling, om zo vertrouwd te raken met de Franse klanken en de cultuur.


Afbeeldingsresultaat voor la guerre des boutonsHeeft u vragen betreffende de Franse les, mail me dan:

m.menninga@svpo.nl


cordialement,

madame MenningaInformatiedagen

Wanneer u via onze website www.tjallingkoopmans.svpo.nl vrijblijvend heeft gereserveerd voor het Tjalling Koopmans College en uw kind gaat in het schooljaar 2016/2017 voor het eerst naar het voortgezet onderwijs, dan ontvangt u een uitnodiging voor onze informatiedagen.

De informatiedagen zijn alleen voor leerlingen uit groep 8 waarvoor gereserveerd is.


Is er iemand in uw omgeving geïnteresseerd in deelname  aan de informatiedagen, maar heeft diegene nog niet gereserveerd, dan kan dat alsnog via onze website (onder de knop: reserveer tijdig) - http://www.svpo.nl/tjallingkoopmans/reserveren.asp
Energiedrankjes

Leerlingen van klas 3 en klas 4 mogen tijdens de pauzes het schoolplein verlaten.  Leerlingen in klas 1 en 2 blijven tijdens de pauzes in de kantine of op het plein. In de kantine ligt vers fruit. Leerlingen kunnen hier dagelijks één van pakken. Daarnaast is het belangrijk dat de leerlingen voldoende eten en drinken (vooral water) bij zich hebben.  

Docenten zien in de pauzes toch nog veel kinderen die energiedrankjes drinken.

Energiedrankjes zijn helaas erg ongezond voor kinderen. In het televisieprogramma ‘Radar’ wordt hier aandacht aan besteed:

http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/12-09-2016/energiedrankjes-1/
Een mooie prestatie


"Op 27 juli heeft Imre Monzón, leerling uit klas 2A, samen met zijn vader (en nog een paar mensen) de Gran Paradiso beklommen. Deze berg, gelegen in de Alpen in het Noord-Westen van Italië is 4160 meter hoog. Op 26 juli liepen ze vanuit het dal (op 1600 meter) naar de Vitorio Emmanuël hut op 2700 meter om de dag daarna onder begeleiding van een berggids naar de top te gaan (en direct weer terug naar de hut, ruim 1400 hoogtemeters). De dag daarna daalden ze weer af naar het dal. Een fraaie prestatie!".


Ingestuurd door Igor Monzón


Bij het madonna beeld op de top.jpg
Jeugdteams Tytsjerksteradiel

Bij de Jeugdteams van Tytsjerksteradiel kunt u terecht met al uw vragen over opvoeden en opgroeien. De gezinswerkers van deze teams ondersteunen jeugdigen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar en hun ouders / verzorgers als er vragen of problemen zijn.

Vragen
Ouders en opvoeders kunnen diverse (hulp)vragen hebben. Heeft mijn kind ADHD? Welke zorg past er bij mijn kind? Is mijn kind dyslectisch? Waarom is mijn kind zo angstig? Mijn kind eet slecht, wat kan ik doen? Waarom is mijn kind altijd zo boos? Ontwikkelt mijn kind zich wel goed? Met al dit soort vragen kunt u bij de Jeugdteams terecht.

Professionals
In de Jeugdteams werken professionals. Ze hebben veel ervaring en kennis. Ze werken dichtbij u in de dorpen. Ze geven advies en kunnen uw vragen beantwoorden. Dit kan indien gewenst anoniem. Als u contact opneemt met het Jeugdteam, maakt één van de medewerkers een afspraak met u om langs te komen. Samen gaat u op zoek naar een oplossing die past bij uw situatie.

Netwerk
De Jeugdteams werken vanuit een netwerk en hebben contacten met tal van organisaties in de gemeente. Denk hierbij aan scholen, consultatiebureaus, politie, Dorpenteams of vrijwilligersorganisaties. Ze reageren op de signalen die ze via dit netwerk krijgen. Daarom zijn de gezinswerkers uit de teams gekoppeld aan een dorp.

Hurdegaryp
Voor Hurdegaryp en het Tjallinga Koopmanscollege is uw contactpersoon Lotte van Hoenselaar.
Zij is gezinswerker in het Jeugdteam van Tytsjerksteradiel.

U kunt in contact komen met Lotte via de school of rechtstreeks contact met haar opnemen via: lvanhoenselaar@jeugdteamtd.nl

Ze is bereikbaar op maandag, dinsdag en woensdag en donderdag.

Jeugdteam
Wilt u meer informatie over de Jeugdteams en Dorpenteams in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen? Kijkt u dan eens op de site www.cjgachtkarspelen-tytsjerksteradiel.nl.nl . Op deze site kunt u alle vragen en antwoorden vinden over zorg, werk en jeugd.

Heeft u een (hulp)vraag? Dan kunt u contact opnemen met het Jeugdteam.
Als u in Tytsjerksteradiel woont, kunt u bellen met 088 – 533 53 33 of mailen naar info@jeugdteamtd.nl

 


Comments